【Contactless】⁣⁣

因為疫情關係,好多商鋪只收咭不收現金。⁣加速英國人使用contactless作為付款嘅其中一個方法。⁣相對香港contactless亦未十分流行通用,但係英國contactless作為小額交易嘅媒介似乎愈來愈普及。⁣⁣⁣
⁣⁣
咩係contactless?⁣⁣
⁣⁣
簡單黎講就係當你張銀行咭好似八達通咁用,直接係你銀行戶口過數。⁣通常limit由£30到£45不等。⁣只要將你嘅銀行咭有好似wifi咁既logo(通常新issue嘅咭都有contactless 功能)係商鋪嘅咭機上scan即可完成交易,對買家和商鋪都十分方便,減少了處理現金的風險及時間。⁣⁣⁣
⁣⁣
現時英國大部分商鋪都接受contactless付款,只有極少數商鋪只收現金。⁣如果只收現金的話,英國人隨時嫌棄怕麻煩直頭唔會幫襯。⁣⁣⁣
⁣⁣
若果你想係英國做零售生意,強烈建議整番部咭機。⁣各大銀行都有提供咭機服務,不過手續費比較高,版主就唔建議。⁣以下落黎介紹番英國好流行嘅卡機公司,大家可以參考下:

Square
One off payment: £19.00
Transaction fee: 1.75%
Link: https://squareup.com/gb/en

Sumup
One off payment: £29.00
Transaction fee: 1.69%
Link: https://sumup.co.uk/

iZettle
One off payment: £29.00
Transaction fee: 1.75%
Link: https://www.izettle.com/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s