【獅子weekend出遊-沙漠feel英國東南部Dungeness】

我地兩個係一有時間就係英國周圍走既人,反而倫敦市中心仲少去。但係其實英國真係有好多好多有特色又舒服既地方,都希望share返比大家。
🚗交通
由倫敦開車落去或者搭火車+巴士落去都係大約2個鐘15分鐘至2個半鐘。
火車:由倫敦Kingscross St Pancras station到Ashford International Station
巴士:駁11號搭1個鐘落去
🌝有乜特別
就咁比Dungeness既相人睇,佢未必會認得出係英國。Dungeness既生態同其他大部分英國地區好唔同,呢度有英國沙漠之稱,由礫灘組成。
🛶有乜睇
呢度比較多人提及既係lighthouse 、核電廠同埋Dungeness Nature Reserve,呢度有多於600種植物品種同埋多種鳥類。同時係礫灘上可以見到荒廢左既船隻同埋浮木等等既失落痕跡,雖然有一種詭異既味道,但都幾cool的。
🍤有乜好食
呢度有一間family run既Fish shack,係離海不遠擺既貨櫃美食攤。次次去親都一大條隊,佢地有新鮮既lobster roll~ Crab taco, Fish taco等等,係太陽下食都幾爽架。
🐚有乜做
我地兩個行左去海邊坐,果度有勁多好靚既seashell可以執,同埋隨手拎起既石頭每一粒都好特別好靚。但係唔知點解人執石頭我執石頭…我執到(1)一粒成隻斷手指既樣既石頭 (2)一粒好似賊咁既樣既石。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s