【英國傳統節日Bonfire Night】⁣

如果大家住係英國,就唔難發現每年10月尾11月頭左右都可以係超級市場買到煙花自己放。仲要係飛上天爆到七彩果種,當然你亦都買到香港人係酒店好鍾意玩嘅仙女棒啦!同好多節日一樣都無咩英國人知點解會有Bonfire Night呢個節日出現。⁣

拋書包時間又到啦!原來係1605年11月5號Guy Fawkes與其同黨想謀殺當時在位嘅蘇格蘭國王James VI同埋班已完,所以係國會埋下火藥,但最終俾人識破左。而Guy Fawkes與其同黨一律被處死,而保住命仔嘅蘇格蘭國王就將11月5號定為Bonfire Night。自此英國人會搭營火去燒佢地唔鍾意嘅假人,有少少似香港打小人。⁣

直到今時今日燒假人呢個傳統已經愈來愈少,而逐漸轉變成放煙花嘅節日。每年係唔同城市council都會搵個公園或者地整個巨型營火去燒,之後放煙花。⁣

唔知大家心目中有無想燒邊個假人呢?不如等大家安定好搞返團放煙花!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s