【英國轉冬令時間】

香港人,記得較鐘呀!⁣⁣

住係香港嘅大家到冬夏令呢個概念一定非常陌生。但係英國因為夏天同冬天日照相差太大嘅關係,十月的最後一個星期日會由02:00較到01:00,而三月的最後一個星期日則由01:00較到02:00。咁意味著住係英國嘅各位聽日多左個鐘訓覺,不過所謂有借有還,三月最後一個星期日就會還返一個鐘出黎,大家一齊訓少一個鐘。⁣

有趣分享:以前較鐘前一日每個英國人都會提醒身邊嘅人較鐘,以防有個傻仔睇錯鐘。不過到左今時今日smartphone會自動幫你較鐘,大家都無藉口遲到了。以下有少少較鐘小知識分享下:⁣

1.點解要較鐘?⁣

於夏令時間,英國享受16小時50分鐘的強烈陽光照射。但是,到冬令時間,這將減少到僅7小時40分鐘。較鐘有助於充分利用日光。⁣

2.邊個咁醒提出較鐘?⁣

呢個係William Willett嘅想法。William Willett係1907年提出“夏令時間”建議,佢認為在整個夏季(日照較長),同冬季(日照較短)時間一樣會浪費了重要的日光。當時佢認為應該係四月份將時鐘增加四分鐘,每組增加20分鐘,將時鐘提前80分鐘。然後,將在9月以相同的方式較返轉頭。⁣

3.鐘最早幾時開始較?⁣

時鐘係1916年先首次開始較。儘管William Willett係1907年提出了呢一建議,但英國直到1916年先採納呢個想法,而僅一個月德國就接受想法。當時的想法特別有吸引力,因為第一次世界大戰對德國造成了巨大損失,政府鼓勵任何可以提高生產率嘅措施。⁣

4.點解鐘於星期日較?⁣

由於歐盟指令,時鐘在星期天更改。夏令時始終保持在三月的最後一個星期日與十月的最後一個星期日之間,當夏令時間進入冬令時間時鐘會由02:00調較到01:00,當冬令時間進入夏令時間時鐘會由01:00調較到02:00。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s