【英國考車學車-practical test篇】

⁣⁣當年我學車俾師傅呃鐘,明明應該考得,但俾佢拖左起碼兩星期。不過可能因為佢拖我鐘所以我好好彩一take pass!

⁣⁣前前後後我洗左大概£1000去學車(大概七年前),當時我一星期上兩堂,一堂個半鐘,每個鐘二十幾鎊,實數唔係好記得。果陣我係係英國中部學,相信倫敦地區會貴少少。英國唔似香港咁多駕駛學校,我指嘅係有個場俾你入去公式化咁俾你日操夜操嘅駕駛學校。英國會比較偏向以前香港咁有好多師傅自己出黎教。⁣⁣

咁點樣搵師傅呢?⁣⁣我當年係朋友介紹嘅,不過你當然可以上網自己搵比較下review同價錢啦!⁣⁣有幾個tips可以俾大家揀driving instructor時留意。⁣⁣去以下網址;

⁣⁣https://www.gov.uk/find-driving-schools-and-lessons⁣

1.打自己屋企postcode, 睇下附近有咩instructors, 佢會提供instructor嘅名字、email和電話號碼。⁣⁣

2.打postcode時也不妨試多幾個mile以內嘅其他postcode,因為佢有時只會顯示1 mile以內。

⁣⁣3.揀一啲有標示有CPD(Continuing professional development)即係仲有keep住學習同A grade嘅instructor。 因為若考試內容更新,如果無持續CPD,可能未能掌握最新考試嘅要求同內容。 而如果instructor自願將自己嘅資格考核成績公佈出黎,並而且取得A grade,都係個信心嘅保證。⁣⁣⁣

當時仲係學生嘅我去學車當然就係見到師傳先交學費啦!但個個師傳都唔同有啲一次過交學費會有平啲,呢啲你要自己同佢deal。不過建議唔要一次過交哂!香港人咁醒你知點解嘅。

⁣⁣學車可以揀學自動波或者棍波,個人意見就緊係學棍波啦!咁樣先享受到駕駛嘅樂趣架麻!講返學車先,其實學兩個月左右理論上就可以去考架啦(要睇返你上堂上得密唔密同你資質啦)。當Instructor覺得你OK就會叫你去報考。 同時佢會俾佢個personal reference number你,咁到考試當日你就可以揸返instructor架車去考試。

⁣⁣考試費用如下;⁣⁣

Weekdays: £62⁣Evenings,

Weekends and bank holiday: £75⁣⁣

考試時間大約45分鐘⁣⁣以下分享小小心得;⁣⁣

1.揀非繁忙時間去考 (條路都無車出roundabout都無咁吃力)⁣

2.英國駕駛者一般都好禮讓,由其是你有咁大個“L”係車頂⁣

3.慢慢揸,唔好俾咁大壓力自己

⁣4.就算覺得自己犯錯左都要繼續考落去,因為有機會只係minor mistake,唔好俾個小錯誤影響到自己⁣

5.無需要考VAN仔,因為係英國考到私家車牌就可以揸VAN仔⁣⁣最後祝大家一take pass!搵日一齊去road trip!⁣

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s