【英國考車學車-Theory test篇】⁣

英國考車主要分兩部份-theory test & practical test。其實講白啲就係筆試同路試,大家要先pass左theory test先至可以報考practical test。今篇集中講theory test。

⁣⁣諗番我考車嘅時間都有起碼7年前,當年我無好好溫書所以考左兩次theory test,後來俾我搵到個考theory test神器,終於令到我pass到。但係報考theory test之前,要去搞番張provisional licence先!條件如下:

⁣⁣Provisional licence⁣⁣

1.年齡為15歲零九個月以上⁣

2.睇到20米內車牌⁣⁣

入以下呢個網址申請;

https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence⁣

你需要提供以下資料及申請費:⁣⁣

1. 你的身份証明文件(一般俾passport),除非你有UK biometric passport⁣

2. 三年地址record⁣

3. NI (如果你有的話⁣)

4.網上申請費用為£34⁣⁣

如無意外一星期內你就會收到屬於你嘅Provisional licence。⁣⁣

獲得provisional licence就可以報考theory test啦!咪住你都未溫書,你係咪想步我後塵想考多次?介紹返呢個考試神器(非廣告…我都想有廣告)⁣⁣

Driving Theory test 4in1呢個app模擬左成個theory test。當年我訓前,開個app做幾次,直到次次做都合格為至。咁樣要拎pass就十拿九穩。⁣⁣

呢個theory test主要分兩部分;⁣1.MC選擇題,你有57分鐘去答50條問題,你至少要答岩43條先叫pass呢部份。⁣⁣

2.Hazard perception,呢部份基本上係播片模擬平時揸車嘅情況,當中會遇到一啲路面突發或者駕駛者要注意嘅情況。當你感覺到有危機時你要做就係click隻mouse。 呢個test滿分為75,合格分數為44分。

⁣⁣Theory test 2020考試費為£23。準備好嘅你就可以去以下條link登記去考試

⁣⁣https://www.gov.uk/book-theory-test⁣

*Pass左要係2年內去考路試,否則要重新考過。下次為大家講下路試,你又估下我考左幾多次路試?⁣

【英國考車學車-Theory test篇】⁣ 有 “ 2 則迴響 ”

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s