香港車牌轉英國車牌(P牌都轉到)

未黎英國之前一直都覺得係香港揸車係一件苦差。

一來去到邊都塞,二來搵車位又難,三來養車又貴。

雖然英國由其是倫敦市中心塞到傻,但係除此之外識路嘅話有好多地方都可以免費泊車,亦可以以相對比香港平嘅價錢買歐洲車,老實講英國生活無車就好似無咗雙腳一樣。加上英國大過香港咁多遊十幾個鐘車河不是夢,直頭揸到你唔想揸,當然你可以唔同意我。(住耐咗你就知!)

同意我嘅各位係咪好想我講點係英國買車呢!?

英國買車首要條件係要有英國車牌同錢。 錢方面我就幫唔到你啦,所以呢篇文章主力同大家探討下點換英國車牌。LOL

首先咁多位大佬需要係香港已經考到車牌。(遲啲再講點樣係英國考車牌)

只要有香港車牌,轉做英國車牌嘅手續一啲都唔困難。

咁就要向各位介紹返DVLA啦!DVLA即係Driver and Vehicle Licensing Agency,亦都即係等於香港嘅運輸處,所有有關車輛、車牌等事務都關呢個部門事。

以下係DVLA嘅網站:https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency



點樣轉香港車牌做英國車牌?

喜訊! 就算香港P牌仔亦都可以轉你嘅香港車牌做英國車牌,可以即刻road trip!不過當然要make sure你係安全駕駛者啦。只需要download D1 form填好個人資料連同以下資料:

1.Passport

2.香港車牌

3. 証件相一張

4. 其中需要支付£43嘅申請費用,大家可以於post office 叫佢幫你開cheque (只限大型post office),交埋郵費(包括掛號寄番啲文件俾你嘅費用)!

去post office寄去DVLA (地址係最後),三個星期內 (通常無咁耐)就會收到你英國車牌啦!

https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence
https://www.gov.uk/dvlaforms (而家因為covid-19暫時停止服務)

DVLA address:

DVLA

Swansea, SA99 1AF


收到車牌嘅信件:

如果想搵個人問清楚,好歡迎你msg我哋~我哋會盡量答

------------------

Lion Rock Hill UK 香港人來英落腳點

兩個90後香港人於英國lockdown期間開嘅平台,無中武肺。

希望盡小小力幫香港人,保留香港文化同精神。


🙋‍♀️加入FB Group 英倫尋找屬於香港人嘅另一種生活 同聲同氣群組及活動

https://bit.ly/2MIggVk


加入Telegram Group 加入來英香港人同聲同氣群組、日後活動公佈

https://t.me/joinchat/SvDuKxq1kEmVMjPK0dZ-tw

🍜Follow IG 每日update 英倫生活文化 資訊

https://www.instagram.com/lionrockhill.uk/

香港車牌轉英國車牌(P牌都轉到) 有 “ 16 則迴響 ”

  1. Hello!想確認一下在英國換領車牌的文件需要:

    1)拿特區護照 或 BNO 都可以 申請嗎?
    2)1.Passport 2.香港車牌  是寄覆印 還是正本?
    3)相片 規格?
    4)連同表格 寄去 這裡就可以?address: DVLA Swansea, SA99 1AF

    Best Regards,
    Fanny Law

  2. Hello, 多謝你嘅資料
    想問問香港車牌類型係咪可以係英國直轉,例如貨車/校巴/小巴 個類

    Thank you very much

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s