【英國主要各大城市-York-居英港人資訊分享】⁣⁣⁣⁣by #英國-H𝕂𝕠𝕟𝕘𝕖𝕣-⁵₁-小本館⁣

一個被遺忘英國最迷人的中世紀古城 – YORK

預期個個都揀佢Manchester, Leeds 呢啲大城市,咁不如考慮吓其他城市可能機會更多..

York 都係屬於Yorkshire嘅一個城市, 連日個賭場都唔比起無嘅城市, 可以諗到呢個城市有幾高質素, 人就當然係斯文有禮啦. 所以絕對係一個理想生活城市..

約克,位於英國英格蘭東北部,北約克郡城市,隸屬於Yorkshire-Humber region,並具有自治市地位. 約克一直是北英格蘭的首府,地位相當於今天的倫敦。約克是英國最著名的歷史文化名城之一,擁有歐洲最大約克大教堂等名勝古蹟。

如果講生活質素,York一定比Manchester 同Leeds 舒服. 城市規劃比較闊落。沒有太大壓迫感…

York是一個充滿歷史的古城, York 曾經被羅馬同維京人入侵.留下來中世紀的街道、公園跟城牆建築等等。整個城市被城牆包圍,要行晒整個圍牆都需要有兩個小時.

92.8%白人

城市經濟
約克經濟主要是依靠服務業同旅遊業。約克的就業人口中有80.0%在服務業同旅遊業。約克的服務業包括公共服務部門、衛生、教育、金融、信息技術等行業。其中旅遊業吸納了10.9%的就業人口。

York大學附近的科學園區讓這個城市開始向科技和創新產業發展,這個城市也變為重要的國家科學城。York梗係全英國數一數二,好多人夢寐以求都想入到呢間大學. York還擁有幾所私立學校. 所以呢個城市都有好多就業嘅機會..

生活水平/物價

因為地區好質素好樓價自然相對地高. 租金£700-£1000 已經有好多選擇.

衣食住行/吃喝玩樂

都係嗰句la, 住喺Yorkshire 位置裏面既城市其實係一個好好嘅選擇。如果你哋鍾意風景優美,湖光山色嘅地方。Yorkshire 就有晒所有呢啲嘅優點。附近有唔同農場,我當你每個禮拜去一個地方, 一年你都唔會去得晒。以下我會放一啲網址俾大家參考。

交通
York火車站建築風格倒頗有幾分《哈利波特》的感覺。York火車站是連接London和愛丁堡的東部鐵路線的最為重要的站點之一,從約克乘火車去London只需要不到2個小時的時間,每個工作日有超過25趟列車經過約克。它也是經Birmingham, Newcastle, Edinburgh, 長途火車所停

你也可以乘坐火車抵達Newcastle、Leeds、Manchester、Manchester Airport和Liverpool。北方鐵路公司則連通了York and Hull, Leeds, Sheffield 和在其區間的城市和鄉鎮。

介紹嘅另一個大城市 – Leeds
https://www.facebook.com/100413548370346/posts/135298421548525/?d=n

有興趣知道呢一個城市-Manchester 曼城(曼彻斯特)
https://www.facebook.com/100413548370346/posts/134910918253942/?d=n

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s