【英國主要各大城市-利茲Leeds-居英港人資訊分享】⁣⁣⁣⁣by #英國-H𝕂𝕠𝕟𝕘𝕖𝕣-⁵₁-小本館⁣

好啦又係我呀,我相信大部份香港人都對曼城好有興趣, 因為我收到好多唔同嘅message都係問關於曼城,其實大家行又忽略咗其他好多好好嘅城市。

今日我要介紹嘅另一個大城市 – Leeds

⁣⁣⁣利茲(Leeds),英國第三大城市,英格蘭West Yorkshire 首府。利茲市是英國第二大金融中心和第二大法律中心,國際化大都市,英國中部重要的經濟、商業、工業和文化中心,英格蘭八大核心城市之一,位於英國的地理中心,倫敦和愛丁堡之間,是英國重要的交通樞紐。

White: 85.0% (81.1% White British, 0.9% White Irish, 0.1% Gypsy or Irish Traveller and 2.9% other white)

Asian: 7.7% (3.0% Pakistani, 2.1% Indian, 0.8% Chinese, 0.6% Bangladeshi, 1.2% other Asian)

Black: 3.5% (2% African, 0.9% Caribbean, 0.6% other black)

Mixed race: 2.7% (1.2% White and Black Caribbean, 0.3% White and Black African, 0.7% White and Asian, 0.5% other mixed)

所以人種方面相比起曼城 Leeds就會比較多白人為主。

2019年12月26日,位列2019年全球城市500強榜單第320名。

係全球!!係全球!!係全球!!

城市經濟

⁣⁣英國中部重要的經濟、商業、工業、文化中心和交通樞紐,英格蘭八大核心城市之一,擁有完善發達的鐵路、公路網連接英格蘭南部和蘇格蘭

利茲是英國第二大金融中心,英格蘭銀行(英國中央銀行)在利茲設有辦公室,市區有三十餘家銀行、建築協會等金融機構的總部或者分支機構

利茲是英國重要的醫療中心,駐有眾多政府機構,英國衛生部和NHS在利茲設有分支機構,醫療機構眾多,利茲的St James’s Hospital是歐洲最大的教學醫院。

利茲是英國第二大法律中心,市區設有英國最高法院行政法庭分院和幾十家律師事務所,法律業提供了超過8000個工作崗位,利茲的律師事務所的經濟規模預計突破3億英鎊。

利茲也是英國第三大製造業中心,英國重要的工業中心城市,最大的子行業是工程,印刷出版,食品飲料,化工和醫療技術。

⁣⁣⁣

所以如果係專業人士係Leeds搵工嘅機會相對地容易。

⁣生活水平/物價

⁣⁣

Leeds平過manchester租金同樓價. Leeds中心一至两房大概£600-£800一個月.. 大家可以上rightmove 研究一下。

衣食住行/吃喝玩樂

住喺Yorkshire 位置裏面既城市其實係一個好好嘅選擇。如果你哋鍾意風景優美,湖光山色嘅地方。Yorkshire 就有晒所有呢啲嘅優點。

附近有唔同農場,唔同嘅行山徑都係大概一個鐘到個半鐘頭可到達。放假同小朋友去郊遊既地方多到數都數唔晒。

我當你每個禮拜去一個地方, 一年你都唔會去得晒。以下我會放一啲網址俾大家參考。

市內和周邊景點有Royal Armouries Museum, National Media Museum, Howard Castle, Harwood Palace, Leeds Industrial Museum, Leeds City Museum, Leeds Art Museum)等等

利茲坐落於風景優美的約克郡地區,Yorkshire Dales National Park, York Minster, Chadworth Manor (Darcy Manor), Whitby, Scarborough, and Peak Distric都在兩小時車程以內。

https://cn.tripadvisor.com/Tourism-g1526974-Yorkshire_England-Vacations.html

https://www.yorkshire.com/

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s