英國睇醫生文化大不同 點解喺英國要爭氣唔好病?(NHS簡介)

雖然好希望大家都唔需要用到呢邊嘅醫生,但常例檢查同小病都係難免:( 所以各位要嚟英國嘅香港人要了解下呢邊嘅醫療系統啦!

咩係NHS?睇醫生駛唔駛錢?


英國嘅醫療制度同我哋平時香港所認識嘅好唔同,英國嘅國民健康服務(National Health Service,簡稱NHS)係一個屬於社會福利性質,全民免費嘅公共醫療系統。英國居民及符合條件的外國人都可以享受免費或部分免費的醫療服務。換句話說,每一個英國人睇醫生係一.蚊.都.唔.駛.比。(藥另計)早前未脫歐啲人就係嘈點解咁多歐洲人可以黎英國享受NHS服務。

NHS不嬲都充滿爭議性,當年亦有好多醫生反對成立免費嘅公共醫療系統。聽聞每日NHS每36小時處理100萬個病人,係一個長期受壓而且唔夠人嘅公共醫療系統。好多英國醫生都寧願自己出黎開,錢又多d要睇既病都少d。因此NHS入面係有好多第三國家或東歐嘅醫生,亦都有人因為批評英國醫療質素。

另外一樣同香港好唔同嘅野就係睇病同拎藥係分開嘅,大部分情況下你會需要拎住門診GP醫生開比你既藥單再自己去Pharmacy執藥。


NHS主要由以下幾部分組成:

1)門診General Practitioners (GP)

醫療中心、社區診所:裡面嘅醫生都係General Practitioners,即係全科醫生GP,佢地負責處理最普通常見病症和健康諮詢、為病人開藥、負責將病人轉診俾專科醫生和醫院。除急症之外,病左都要先睇左GP先。

每個住宅區都會有屬於自己neighbourhood嘅GP診所,就好似你嘅家庭醫生咁,一登記左醫生就可以check返你之前嘅健康同看診記錄。所以一到埗嘅你就要喺自己住果區登記返。第時有輕症、打針、檢查都係要先睇左GP先。

2)醫院
急症:Accident and Emergency Department,簡稱A&E,病人可以自己去或打電話叫救護車,處理緊急情況嘅病人。

專科:例如心臟科、皮膚科、婦產科、耳鼻喉科等,GP醫生處理唔到嘅病人就會轉介到專科。

住院處:負責需要住院或手術嘅病人,一般都係由急診或專科醫生決定。

3)牙科、眼科、藥房、精神科、特殊醫療等服務
大部分平時睇牙、洗牙、剝牙等牙醫服務,以及驗眼配眼鏡等眼科服務都唔包入免費服務範圍入面,除非你係受資助低收入人士,以及18歲以下學生等等。

點樣登記GP?

上NHS網站輸入你所屬嘅postcode :https://www.nhs.uk/service-search/,就會幫你搵出最近嘅GP診所,NHS會安排一個時間叫你去親身登記。


一定要帶:

1 地址證明

2 身份證明 (Passport/ Driving licence)

3 Registration form (optional)

下…個個都免費,條龍咪好長?排GP要等幾耐?
無錯,英國NHS最大嘅缺點係等待長時好長。通常快嘅等一個禮拜,一般都要兩個禮拜。所以呢一個系統係令解釋咗點解外國人感冒係飲Ginger Lemon Tea 同Hot Tea LOL 通常小病病好都未排到appointment。由於咁,英國人被培訓到唔會好依賴呢個醫療系統。

當然如果touchwood你有嚴重d既病症,唔好猶豫,即刻contact GP或者去醫院求醫啦。如果醫生都覺得你個病症需要提供協助,佢都唔會叫你等個幾禮拜咁衰既,就算未咁快有appointment timeslot比你上門求醫,GP會問下你既病症之後搵相關既醫生直接打電話比你聽診,如果有需要會進一步安排醫療程序。

下…
無得一唔舒服就有得睇醫生…咁點請sick leave?
哇咁架你!淨係諗請SL!
Er 其實都要知下既,如果真係唔舒服又去唔到睇醫生,需要抖一兩三日既話,英國公司通常都唔會要求醫生紙。出黎行講個信字。通常如果你消失多於七日公司就會要求有醫生證明。


咁睇完醫生點拎藥呢?
GP醫生會開一張綠色藥單比你,之後你拎去有綠色十字嘅合法藥房度配藥。之前睇過每一項藥物係8.8英磅(29/6/2020更新, 有香港網友update而家變左£9.15),但有時自己出去Boots、Tesco、Sainsbury配有可能仲平。

等咁耐 睇私家醫生有冇選擇?
如果想好似喺香港咁方便睇醫生,係可以嘅。不過係!好!貴!醫藥費大概都要80磅起跳,係香港嘅兩倍。


用NHS過來人心得感想…

好老實咁同大家講我黎左英國接近十年都只係用過一次NHS 咁大把…

當時我Hay fever(花粉症)太嚴重,連氣都透唔到,所以先焗住搵GP…果次其實都唔係即時解決到。個人小結論係小病靠自己,大病先搵GP或者A/E (Accident & Emergency)。

NHS聽落咁麻煩…難怪咁多在英香港人每次返香港做下檢查、睇下牙、check下眼都已經變成例行公事!

聽完係咪覺得身在香港有得咁快睇醫生好方便呢?不過其實NHS都有唔錯嘅地方。其中一樣係女生嘅福音-NHS為合資格嘅女性會提供免費子宮頸抹片檢查~
詳情請睇: https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/

遲啲我哋可以介紹下呢邊有咩常用藥物或者其他關於醫療嘅topic。有咩唔明如果想搵個人問清楚,好歡迎你msg我哋~我哋會盡量答!

**網友報料如果買了PPC(prescription prepayment certificate )就可以免費配藥。有三個月同十二個月plan,3個月£29,12個月£104。

------------------

Lion Rock Hill UK 香港人來英落腳點

兩個90後香港人於英國lockdown期間開嘅平台,無中武肺。

希望盡小小力幫香港人,保留香港文化同精神。

加入FB Group – 英倫尋找屬於香港人嘅另一種生活 同聲同氣群組及推廣香港文化活動

https://bit.ly/2MIggVk

🍜Follow IG 每日update 英倫生活文化 資訊

https://www.instagram.com/lionrockhill.uk/

One thought on “英國睇醫生文化大不同 點解喺英國要爭氣唔好病?(NHS簡介)”

  1. 你好
    謝謝你們的資訊
    請問 我要長期食心臟藥物

    是否第一次先要去GP 先預約
    有機會等一至二星期
    然後由GP 轉介去專科
    大概仍要需時多久才到專科 ?
    通常專科醫院是同一個/就近地區?
    因為擔心對方沒有同類藥物/須轉藥?
    然後引申出檢查費用 專科收費如何
    即使昂貴也會願意付
    謝謝你們

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s